Yurtdışında Yaşam

Yurtdışında çalışma ve yaşam. İşçi ve eleman maaşları. Yurtdışında yaşam şartları ve hayat standartları.

Avrupa Birliği Ülkelerinde Asgari Ücret Asgari Maaş

Yurtdışında çalışmak, yurtdışı iş imkanları ve iş olanaklarını değerlendirmek isteyen kişilerin ilk aklına gelen ülkeler genellikle Avrupa Birliği ülkeleri oluyor. Gerek Türkiye’ye yakın bir coğrafyada bulunması gerekse gelişmişlik düzeyleri ve euro sisteminde olmaları AB ülkelerinin tercih edilmesinin sebeplerinden sadece bazıları.

Avrupa’da iş imkanlarını ve iş olanaklarını değerlendirerek Avrupa ülkelerinde çalışmak isteyenlerin en fazla merak ettikleri konulardan bir tanesi Avrupa (AB) ülkelerinde asgari ücretler. Peki Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde çalışanlar için minimum yani asgari ücret ne kadar?

Avrupa Birliğinde (AB) Asgari Ücret Ne Kadar?

Avrupa Birliği ülkelerinden asgari ücretler konusunda belirtilmesi gereken en önemli nokta AB bünyesinde asgari ücret ve asgari maaşın birliğe üye ülkelere göre değişiyor olması. Kısacası tüm Avrupa’da asgari ücret konusunda sabit bir miktar söz konusu değil ve asgari maaş ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Bu durum da ülkelerin farklı yaşam standartları ve ekonomilere sahip olmasından kaynaklanıyor.

Avrupa Ülkelerinde Ortalama Asgari Maaş

Yukarıda da belirtildiği gibi tüm Avrupa bünyesinde geçerli olan sabit bir asgari ücret veya asgari maaş söz konusu değil. Avrupa Birliği ülkelerinde farklı miktarlarda asgari ücret uygulanıyor. Günümüzde bakıldığı zaman Avrupa ülkelerinde ortalama asgari ücret veya asgari maaş 876 euro olarak öne çıkıyor.

Türkiye’de olduğu gibi Avrupa Birliği ülkelerinde de asgari ücret tek tek ülkelerin hükümetleri tarafından mevcut ekonomik koşullar gözetilerek belirleniyor ve uygulanıyor. Ancak dünya çapında olduğu gibi Avrupa Birliği bünyesindeki ülkelerin bazılarında da asgari ücret uygulaması bulunmuyor. AB içerisinde asgari maaş uygulamasının uygulanmadığı ülkeler Avusturya, İsveç, Finlandiya, Danimarka ve İtalya gibi ülkeler. Bunlar dışında kalan AB üyesi ülkeler her yıl asgari ücret belirlemekte ve çalışanlar ve işverenler için söz konusu bu asgari ücreti uygulamaktadır.

Avrupa’da Asgari Maaşın En Yüksek Olduğu Ülkeler

Yukarıda belirtildiği gibi Avrupa Birliği ülkeleri arasında asgari ücret – asgari maaş değişiklikler göstermekle birlikte her AB üyesi ülke asgari ücreti kendi ekonomik yaşam standartları ve ekonomi dinamiklerine göre belirlemekte ve uygulamaktadır. Bugün bakıldığı zaman Avrupa Birliği’nde en yüksek asgari ücret yani asgari maaşın verildiği ülke Lüksemburg olarak ön plana çıkmaktadır. Ortalama asgari maaşın 876 euro olduğu Avrupa’da Lüksemburg’un uyguladığı asgari maaş 1687 euro olarak zirvede yer almaktadır. Avrupa ülkeleri içinde şu anda 1000 euro ve üzeri asgari ücret uygulaması yapan ülkeler İrlanda, Belçika, Hollanda, Fransa ve Almanya’dır. Avrupa’da en düşük asgari ücret verilen ülke ise Bulgaristan’dır ve bu listede son sırada yer almaktadır.

Avrupa Birliği Ülkelerinde Asgari Ücret Maaş

Ülke B. Askeri Maaş € Net Askeri Maaş €
Lüksemburg 1,998 1,687
Hollanda 1,578 1,430
İrlanda 1,563 1,509
Belçika 1,562 1,216
Fransa 1,498 1,386
Almanya 1,498 1,102
Birleşik Krallık 1,395 1,332
ispanya 859 733
Slovenya 843 643
Malta 747 573
Yunanistan 681 577
Portekiz 677 587
Polonya 503 358
Estonya 500 483
Çek Cumhuriyeti 482 408
Slovakya 482 398
Hırvatistan 463 374
Macaristan 446 379
Letonya 432 347
Romanya 409 255
Litvanya 400 365
Bulgaristan 261 202

 

Yurtdışı İş İmkanları Yurtdışı İş Fırsatları

Sürekli olarak birbirine daha da kenetlenen bir dünyada globalleşme her geçen gün daha da artıyor ve artık günümüzde ülkeler birbirinden bağımsız hareket edemez hale geldiler. Ulaşımın ve iletişim araçlarının kolaylaşması ve seçeneklerin çoğalması insanların dünya üzerinde daha kolay bir dolaşıma sahip olması imkanını getirdi.

Günümüzde tüm dünya çapında insanlar daha iyi yaşam koşulları ve ekonomik imkanlar için ülkelerinden ayrılarak farklı ülkelerde iş ve yaşam imkanlarını değerlendirmek için yer değiştiriyorlar. Kişiler yurtdışı iş imkanlarını ve yurtdışı iş olanaklarını değerlendirmek için birçok ülkedeki seçenekleri değerlendiriyorlar. Bazı kişiler kalıcı olarak yurtdışına gitmek isterken bazıları ise geçici olarak yurtdışına gitmek istiyorlar. Yurtdışına iş için gitmenin çok farklı amaçları da olabiliyor. Kimisi birikim yapmak için giderken kimisi tecrübe için gidiyor.

Dünya çapında sayısız ülke yurtdışında iş ve yurtdışı çalışma fırsatları sunuyor. Amerika ve Kanada’dan tutun da Ortadoğu ve Afrika ülkelerine kadar pek çok ülkede yabancı şirketlerde ve Türk şirketlerde iş bulmak çalışmak mümkün.

Yurtdışında iş yapan Türk şirketlerde iş bulmak daha kolay

Türkiye’den yurtdışı iş için gitmek isteyen kişiler genellikle yurtdışında iş yapan Türk şirketleri tercih ediyorlar. Günümüzde yurtdışında çok farklı ülkelerde çok farklı kategorilerden iş yapan Türk şirketler mevcut. Söz konusu şirketler zaman zaman ihtiyaçları doğrultusunda Türkiye’den çok sayıda yurtdışı işçi ve yurtdışı eleman alımı yaparak yurtdışında çalışmak isteyen kişiler için güzel imkanlar sunuyorlar. İnşaat, gıda ve daha pek sektörde yurtdışında iş yapan Türk şirketler bünyesinde iş bulmak ve çalışmak mümkün.

Yabancı şirketlerde iş bulmak ve çalışmak mümkün

Diğer yandan yurtdışında yabancı şirketlerde iş bulmak ve çalışmak mümkün. Günümüzde sadece Türkçe bilen eleman çalıştıran sayısız yabacı şirket mevcut. Bunun yanında belirli yetkinliklere ve özelliklere sahipseniz yurtdışı iş yapan yabancı şirketlerde iş bulmanız ve çalışmanız daha kolay. Günümüzde sayısız ülkede yabancı şirketlerde çalışan Türk eleman ve işçi sayısı oldukça fazladır.

Yurtdışı iş imkanları için çok sayıda kaynak mevcut

Burada en önemli nokta yabancı dil. Yurtdışında iş arayan ve yurtdışı iş imkanlarından yararlanmak isteyen kişiler arasında yabancı dil bilgisi olan kişiler her zaman daha şanslı. Sadece yurtdışında iş yapan yabancı şirketler değil, Türk şirketler bünyesinde de yabancı dil bilen adaylar ön plana çıkıyor. Yurtdışında iş aramak için internet üzerinde sayısız kaynak da mevcut. Gerek Türk şirketler gerekse yabancı şirketler iş ilanlarını bu kaynaklar üzerinden yayınlayarak işçi ve eleman arıyorlar. Yabancı kaynaklar olarak monster, linkedin, total jobs gibi ilan siteleri mevcut. Türkiye’de ise yenibiriş, kariyer net, secret cv gibi yine çok sayıda kaynak mevcut.

Yurtdışına İşçi Arayan Türk Firmaları

Yurtdışı iş imkanları ve yurtdışında çalışmak dendiğinde ilk akla gelen yöntem yurtdışına işçi ve eleman arayan firmalara iş başvurusu yapmaktır. Günümüzde yurtdışında iş yapan, yurtdışında pek çok farklı ülkeye Türkiye’den işçi arayan eleman götüren sayısız şirket mevcut. Bunlar içerisinde en önemli yeri farklı coğrafyalarda, farklı bölgelerde ve ülkelerde iş yapan inşaat projeleri üstlenen Türk inşaat firmaları alıyor.

Yurtdışına İşçi Arayan Türk İnşaat Firmaları

Yurtdışı iş imkanları ve iş olanakları kapsamında yurtdışına iş arama ve iş bulmak için adayların en fazla tercih ettiği şirketler yurtdışında farklı sektörlerde iş yapan Türk şirketler. Yurtdışında iş yapan, yurtdışına işçi arayan eleman götüren firmalar arasında en önemli yeri ise uzun zamandır Türk inşaat firmaları oluşturuyor.

Yurtdışında farklı ülkelerde altyapı, üstyapı ve daha pek çok çeşitli inşaat ve yapı projeleri üreten Türk inşaat şirketleri yurtdışına işçi arayan şirketler arasında ön plana çıkıyor, yurtdışında çalışmak isteyen yurtdışı işçi ve eleman adaylarına yurtdışı istihdam kapsamında yurtdışı iş imkanları sunuyor.

Yurtdışına İşçi Götüren Türk Şirketler

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Türk şirketler yurtdışında farklı sektörlerde iş yapıyorlar ve çalıştıkları sektörlerde yurtdışında çalışacak yurtdışı işçi ve yurtdışı eleman alımları gerçekleştiriyorlar. İnşaat sektörü yanında yurtdışına işçi ve eleman arayan Türk şirketler, üretim, bankacılık, gıda, hizmet, sanayi ve turizm gibi daha pek çok farklı sektörde iş yapıyor, söz konusu sektörlerde bünyelerinde çalışacak yurtdışına işçi ve eleman alımları yapıyor ve bu doğrultuda yurtdışı istihdam kapsamında iş imkanları sağlıyorlar.

Yurtdışına İşçi Arayan Türk Firmalar İş İlanları

Yurtdışına çalışmak istiyorsanız ve bu konuda harekete geçmeyi düşünüyorsanız bunu internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Yurtdışına işçi arayan Türk firmaları iş ilanlarına başta yerli kaynaklar olmak üzere yabancı kaynaklar üzerinde de ulaşabilir, ilgilendiğiniz sektördeki kendinize uygun gördüğünüz yurtdışı iş ilanlarına iş başvuru formu doldurarak yurtdışı iş başvurusu gerçekleştirebilirsiniz.

Yurtdışına iş yapan, yurtdışına işçi arayan eleman götüren Türk inşaat şirketlerinde çalışmak ve yurtdışı inşaat iş ilanlarını araştırmak isteyen adaylar da aynı yolu kullanabilirler.

Avusturya’da Sağlık Sistemi, Hastaneler ve Sağlık Sigortası

Avusturya'da sağlık sistemi, hastaneler, sağlık sigortası, doktorlar, muayene olmak ve eczaneler

Avusturya’da sağlık hizmetleri sağlık sistemi nasıl çalışır? Avusturya’da hastaneler, çalışanlar ve çalışmayanlar için sağlık sigortası. Avusturya’da doktorlar, muayene olmak ve eczanelerden ilaç temini. Sizler için bu yazımızda Avusturya’da sağlık hizmetleri ve sağlık sistemine dair Avusturya’ya gittiğinizde işinize çok yarayacak bilgiler paylaşıyoruz. Bu bilgilerden faydalanarak Avusturya’da sağlık konusunda daha doğru adımlar atabilirsiniz.

Avusturya’da Sağlık Sistemi

Avusturya’da sağlık sistemi nasıldır ve nasıl çalışır? Avusturya, cömert bir sosyal sistemle tanınır. Son yıllarda harcamalar azaltılmış olsa da, yine de çok iyi bir sağlık hizmeti ve güçlü bir sosyal güvenlik sistemi bulacaksınız. Avusturya’nın en ücra bölgelerini bile kapsayan geniş bir hastane ve doktor ağı mevcuttur.

Bir Avrupa Birliği ülkesinden gelen bir turistseniz veya Avusturya’da geçici olarak kalıyorsanız, AB ülkeleri arasındaki karşılıklı anlaşmalar nedeniyle otomatik olarak ücretsiz temel sağlık hizmeti alma hakkınız vardır. Kendi ülkenizin sağlık sigortası yetkililerinden temin edebileceğiniz E111 formuna sahip olmanız gerekir. Alternatif olarak, farklı ülkelerde farklı hızlarda uygulanmaya başlayan ve E111 formunun muadili olan Avrupa Sağlık Sigortası Kartı size verilebilir.

Avusturya’da yaşayan ve çalışan herkes sağlık sigortası primi ödemek zorundadır. Sağlık sigortası, sosyal güvenlik sigortası sisteminin bir parçasıdır. İstihdam türüne bağlı olarak farklı ücret ve ödeme skalaları vardır. Sosyal güvenlik sistemi ayrıca kaza, emeklilik ve işsizlik sigortalarını da içerebilir. Devlet hastanelerinde temel sağlık ve diş tedavisi bakımı ve ilaç tedavisi ile uzman doktor ziyaretleri kapsam dahilindedir. Sigortalı bir kişinin maliyeti, gelirlerine bağlıdır ve bu nedenle çok değişir.

Avusturya’da Hastaneler

Avusturya’da devlete ait (kamu) hastaneler ve özel hastaneler bulunmaktadır. En iyi bilinen hastane türü, birçok hastalık ve yaralanma türüyle ilgilenmek üzere kurulan ve tipik olarak sağlığa yönelik ani tehditlerle başa çıkmak için bir acil servis veya A&E departmanına ve acil tıbbi hizmetleri sevk etme kapasitesine sahip olan genel hastanedir. .

Bazı özel klinikler dışında tüm hastaneler tüm sigortalı hastalara açıktır. Normalde doktorlar hastaları bir hastaneye nakleder ve tedavinin kontrolü oradaki bir doktor tarafından yönetilir. Avusturya’daki hastaneler ucuz değil. Tüm ücretler sizin tarafınızdan veya sigorta şirketiniz tarafından ödenmelidir. Acil bir durumda bile “ücretsiz tedavi” diye bir şey yoktur. Hastaneye gidip gitmemek sizin kararınızsa, sigorta şirketinizle sigorta kapsamınızı kontrol edin.

Bir hastaneye veya kliniğe giderken, sağlık sigortanızın kanıtını yanınıza alın (ancak acil durumlarda reddedilme olasılığınız düşüktür). Hastaneye yatırılırsanız, sağlık sigortanız o kalışınızın masraflarını karşılayacaktır. Alacağınız oda sağlık sigortası planınıza bağlıdır. Özel sigortalıysanız, muhtemelen tek kişilik veya çift kişilik bir oda alacaksınız. Devlet sigortası varsa, muhtemelen iki veya üç kişiyle paylaşacaksınız. Hastaneye gecelik veya pijama, havlu ve banyo malzemeleri getirin.

Tüm hastaneler, herhangi bir zamanda acil tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olursa gideceğiniz özel bir kaza ve acil durum bölümü ( Notaufnahme ) çalıştırır.

Avusturya’da Sağlık Sigortası

Avusturya’da sağlık sigortası nasıl yaptırılır, aile bireyleri sağlık sigortasından yararlanabilir mi? Bir iş bulduysanız, neredeyse otomatik olarak halk sağlığı sistemine kaydolursunuz. Bir iş olmadan, bu maliyetli bir girişim olabilir. Nasıl uygun şekilde sigortalanacağınızı bildiğinizden emin olun.

Yeni bir işe başladıktan sonraki yedi gün içinde, hem çalışanlar hem de bağımsız yükleniciler, sosyal sigorta sistemi kapsamındaki bir veya daha fazla sigorta programına kaydolmalıdır. Ardından çalışan, sosyal sigorta numaranızı ve doğum tarihinizi gösteren yeşil bir Sosyal Sigorta Kartı ( Sozialversicherungskarte) alır. Bu kartı her zaman yanınızda taşımanız tavsiye edilir.

Kaydolmanın temel olarak iki yolu vardır:

Bir çalışansanız, bu kolaydır, çünkü işvereninizin bölge sağlık sigortasına ( Gebietskrankenkasse) kaydınızı işleme koyması gerekir. Bağımsız bir yüklenici olarak çalışıyorsanız, kendinizi Endüstriyel Ekonomi için Sosyal Sigorta – Sozialversicherung der gewerblichen Wirtschaft’a kaydettirmeniz gerekir.

Bağımlı çalışan: Çalışan bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu tüm aile bireyleri (örneğin, eş/koca ve çocuklar) sosyal güvenlik sigortası kapsamındadır. Serbest meslek sahibiyseniz, aile üyelerinizi kapsayacak ek sigorta yaptırmanız gereki.

Avusturya’da Doktorlar ve Muayene Olmak

Sağlık sigortası ile Avusturya’daki çoğu doktoru ziyaret edebilir ve hastalık veya kaza durumunda tedavi göreceğinizden emin olabilirsiniz. Sigorta belgenizi ibraz ettiğinizde, uygun tedaviyi alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Bekleme süreleri uzun olabileceğinden her zaman randevu ( Termin ) almanız önerilir. Acil yardıma ihtiyacınız varsa, mesai saatleri içinde randevusuz gidersiniz, ancak beklemeyi göze alırsınız. Aksi halde özellikle bir diş hekimine veya uzmana başvurmak için günlerce hatta haftalarca beklemeniz gerekebilir. Randevu alsanız bile, muhtemelen beklemek için biraz zaman harcamanız gerektiğini göreceksiniz. Normal ameliyat saatleri ve randevu saatleri önemli ölçüde farklılık gösterebilir ancak genellikle her sabah, ancak her öğleden sonra değildir. Cumartesi ve Pazar günleri çok az ameliyat açılıyor. Tatil zamanlarında çoğu doktorun kendilerini koruyacak bir vekili vardır.

Sigorta Belgesi

Bir doktora görünmek için bir sağlık sigortası kuponunuz (Krankenschein) olması gerekir. Kuponlar sağlık sigortanız tarafından düzenlenir. Pratisyen hekimler, uzmanlar veya diş hekimleri için farklı kuponlar vardır. Sigortalı kişi tarafından ödenecek kupon başına yaklaşık 3,63 €’luk bir maliyet vardır. Bazı Avusturya bölgelerinde, takvim çeyreği başına kupon sayısı sınırlıdır. Kişi kupon ücretinden veya ilaç reçete ücretlerinden muafiyetler vardır, örn. çocuklar veya muaf kişiler için. Tatil sağlık kuponları ile değiştirilen, düzeltilen veya kullanılmayan kuponlar için ücret alınmaz. Bir doktor ararken, yalnızca sigorta fonuyla sözleşmesi olanların ziyaret etmekte serbest olduğunu unutmayın. Bazı doktorların yalnızca özel sigortalı müşterileri tedavi ettiğini unutmayın. Devlet sigortanız varsa, randevu alırken bunu kontrol ettiğinizden emin olun. Devlet ödemelerini kabul eden doktorlar ameliyatlarında genellikle Kassenarzt veya Alle Kassen işareti gösterirler. Bir Kassenarzt dışında herhangi biri tarafından tedavi görüyorsanız, devlet sigorta programı tarafından size geri ödeme yapılmaz.

Acil Durumlar

Acil bir durumda, sigorta sorunları hakkında endişelenmeyin ve doğrudan en yakın acil servise gidin. Avusturya yasalarına göre, herhangi bir kamu veya özel sağlık kuruluşu, sigorta durumlarına bakılmaksızın acil bir durumda hastaları tedavi etmekle yükümlüdür. Ancak daha sonra hizmetleri için sizden ücret almak isteyebilirler, bu yüzden her şeyi bedavaya aldığınızı düşünmeyin.

Avusturya’da Eczaneler ve İlaç

Avusturya’da ilaçları eczanelerden ( Apotheke ) alırsınız. Bunlar, tuvalet malzemeleri satın alabileceğiniz eczanelerle ( Drogerie ) karıştırılmamalıdır.

İki tür ilaç vardır: serbestçe bulunabilen ilaçlar ve bir doktordan Rezept (reçete) gerektiren yalnızca reçeteyle satılan ilaçlar. Reçete hasta tarafından eczaneye götürülür ve eczacı ilaçları verir. Reçete kanunu çok katıdır. Antibiyotikler gibi kendi ülkenizde reçetesiz satın alabileceğiniz birçok ilaç Avusturya ‘de bir doktor tarafından reçete edilmelidir. Ancak baş ağrısı tabletleri gibi bazı ağrı kesiciler eczanelerde reçetesiz satılmaktadır.

Devlet sağlık sigortası ile, reçeteli ilaçların masraflarının çoğu doğrudan sigorta şirketiniz tarafından ödenir. Maliyetine bağlı olarak her ilaç için küçük bir nominal ücret ödersiniz. ( Zuzahlungspflicht). Avusturya’da reçete ücreti şu anda 4,45 €’dur. Özel sigorta ile ilaç için ödeme yaparsınız ve ardından geri ödeme için sigortacınıza makbuz gönderirsiniz. Avusturya’daki eczaneler genellikle Pazartesi-Cuma 08:00 – 18:00 ve Cumartesi 08:00 – 12:00 (bazen 16:00’a kadar) açıktır. Acil bir durumda her zaman bir eczane çalışma saatleri dışında açılır.

Avusturya’da E-Kart

E-kart Nedir? E-kart, ilk adımda tüm sağlık sigortası kuponlarının yerine geçen bir akıllı karttır. E-kart sadece bir elektronik sağlık sigortası fişi değildir. Elektronik imza için hazırlanmıştır ve bu nedenle Citizen Card olarak da kullanılabilir.

E-kart sistemi, Avusturya Sosyal Güvenlik Kurumlarının elektronik yönetim sisteminin temelidir. İlk adımda, kağıt sağlık sigortası fişi e-kart ile değiştirilecektir “Sağlık sigortası fişlerinin ikamesi” uygulaması kapsamında e-kart, hastanın hekim (veya diş hekimi) nezdindeki talebinin kanıtı olarak işlev görür ve yerine geçer. tüm sosyal güvenlik kurumlarının geleneksel sağlık sigortası fişlerinin tüm biçimleri. Böylece, kart sahibi için idari engeller ve kağıt belgeler olmaksızın tıbbi tedaviye erişilebilir olacaktır. Yasal sağlık sigortası sisteminden yararlanma hakkı olan her kişi (sigortalı ve bakmakla yükümlü olunan akrabalar) böyle bir kart alacaktır.

Helsinki: Husky Kızağı, Geyik Pirzolası ve -30 Derecede Yaşam

Helsinki

Lafı eğip bükmeye gerek yok. Çoğumuz “aurora borealis”, yani kutup ışıklarını görmek için Norveç, Finlandiya, ya da İsveç’e doğru yola çıkıyoruz. Norveç’in bir de muhteşem fiyortları var tabii, ama hedef kutup ışıkları ise ilgi alanını bölmemekte fayda var. Doğrudan Oslo, Helsinki, ya da Stockholm’e uçuyor, oradan de 2-3 saatlik ikinci bir uçuşla Laponya’ya (Lapland) geçiyoruz. Helsinki-Rovaniemi, yani Finlandiya rotasını tercih edilebilir. Son yıllarda bu bölgeyi tercih edenlerin sayısı arttığı için THY de direkt Rovaniemi uçuşlarını başlattı. Hedef kuzey ışıkları olsa da 4-5 bin km yol yaptıktan sonra İskandinav kent yaşa- mını görmekte de fayda var. Doğrusu bu ziyarette baştan çıkarıcı bir alışveriş-lezzet deneyimi yaşamıyor, ya da mimari harikalarla karşılaşmıyorsunuz.

Husky Kızağı, Geyik Pirzolası ve -30 Derecede Yaşam

Ama İskandinav yaşamının sadeliğini ve sakinliğini keşfetmek bile yeterince ilginç. İnsanlar bağırmıyor, hatta yüksek sesle bile konuşmuyor. İnanılmaz bir dürüstlük ve güvenlik var. Sabaha karşı kuzey ışıklarının peşinde dağlarda yalnız başına dolaşmak son derece normal bir eğlence anlayışı. Bir kafede cep telefonunuzu vb. unutsanız, ertesi gün gidip kaldığı yerde bulabiliyormuşsunuz. En azından, yaygın şehir efsanesi bu. Avrupa’nın en fazla orman alanı olan, bununla beraber kilometrekare başına en az insan yaşayan ülkesi Finlandiya…

Başkent Helsinki’de bile sadece 600 bin kişi yaşıyor. Şehrin ticari ve tarihi bölgesini yürüyerek gezmek için üç saat yeterli. Sokak aralarındaki vitrinlerde bile tasarım ürünlerle karşılaşıyor, ama uluslararası markaları hemen hiç göremiyorsunuz. Helsinki’de “görmeden dönmeyin” denilebilecek üç nokta var. Birincisi, tüm yolların kesiştiği Helsinki Katedrali. Bu Ortodoks katedralinin yüksek soğan biçimi kubbesi zaten tüm kentten görülebilir. Rus çarı I. Nikolay’ın Finlandiya dükü olduğu dönemde, limanın üstündeki tepede 1830-52 yılları arasında inşa edilmiş. Kent merkezi olarak tanımlanabilecek Senato Meydanı’nda bulunuyor. Tepeden aşağı 200 metre yürüyünce liman bölgesine ulaşıyorsunuz, ki burası
da kentin sosyal merkezi ve ikinci mutlaka uğramanız gereken noktası. Helsinki’nin Michelin yıldızlı 29 restoranının çoğu bu bölgede. Kenarındaki Esplanadi Parkı yazın bir eğlence merkezi, kışın da bir estetik kent öğesi. Parkın ucunda da gündüzleri keyifle gezip ayaküstü atıştırabileceğiniz balık pazarı var.

Helsinki’de mutlaka uğramanız gereken üçüncü durak da kent merkezine yürüyerek
20 dakika mesafedeki kaya kilisesi Temppeliaukion; Finlandiya’nın en özgün mimari eserlerinden biri. 1969’da dev bir kayanın içine oyulmuş. Camlarla çevrelenmiş gör-
kemli bakır kubbesinin hiçbir taşıyıcı sütunu yok. Yontulmamış kayalarla çevrili salonun harika akustiğinde konserler de düzenleniyor.

Avrupa Birliği Ülkelerinde 2023 Asgari Ücret Asgari Maaş

Yurtdışında çalışmak, yurtdışı iş imkanları ve iş olanaklarını değerlendirmek isteyen kişilerin ilk aklına gelen ülkeler genellikle Avrupa Birliği ülkeleri oluyor. Gerek Türkiye’ye yakın bir coğrafyada bulunması gerekse gelişmişlik düzeyleri ve euro sisteminde olmaları AB ülkelerinin tercih edilmesinin sebeplerinden sadece bazıları.

Avrupa’da iş imkanlarını ve iş olanaklarını değerlendirerek Avrupa ülkelerinde çalışmak isteyenlerin en fazla merak ettikleri konulardan bir tanesi Avrupa (AB) ülkelerinde asgari ücretler. Peki Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde çalışanlar için minimum yani asgari ücret ne kadar?

Avrupa Birliğinde (AB) Asgari Ücret Ne Kadar? 2023

Avrupa Birliği ülkelerinden asgari ücretler konusunda belirtilmesi gereken en önemli nokta AB bünyesinde asgari ücret ve asgari maaşın birliğe üye ülkelere göre değişiyor olması. Kısacası tüm Avrupa’da asgari ücret konusunda sabit bir miktar söz konusu değil ve asgari maaş ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Bu durum da ülkelerin farklı yaşam standartları ve ekonomilere sahip olmasından kaynaklanıyor.

Avrupa Ülkelerinde Ortalama Asgari Maaş 2023

Yukarıda da belirtildiği gibi tüm Avrupa bünyesinde geçerli olan sabit bir asgari ücret veya asgari maaş söz konusu değil. Avrupa Birliği ülkelerinde farklı miktarlarda asgari ücret uygulanıyor. Günümüzde bakıldığı zaman Avrupa ülkelerinde ortalama asgari ücret veya asgari maaş 876 euro olarak öne çıkıyor.

Türkiye’de olduğu gibi Avrupa Birliği ülkelerinde de asgari ücret tek tek ülkelerin hükümetleri tarafından mevcut ekonomik koşullar gözetilerek belirleniyor ve uygulanıyor. Ancak dünya çapında olduğu gibi Avrupa Birliği bünyesindeki ülkelerin bazılarında da asgari ücret uygulaması bulunmuyor. AB içerisinde asgari maaş uygulamasının uygulanmadığı ülkeler Avusturya, İsveç, Finlandiya, Danimarka ve İtalya gibi ülkeler. Bunlar dışında kalan AB üyesi ülkeler her yıl asgari ücret belirlemekte ve çalışanlar ve işverenler için söz konusu bu asgari ücreti uygulamaktadır.

Avrupa’da Asgari Maaşın En Yüksek Olduğu Ülkeler

Yukarıda belirtildiği gibi Avrupa Birliği ülkeleri arasında asgari ücret – asgari maaş değişiklikler göstermekle birlikte her AB üyesi ülke asgari ücreti kendi ekonomik yaşam standartları ve ekonomi dinamiklerine göre belirlemekte ve uygulamaktadır. Bugün bakıldığı zaman Avrupa Birliği’nde en yüksek asgari ücret yani asgari maaşın verildiği ülke Lüksemburg olarak ön plana çıkmaktadır. Ortalama asgari maaşın 876 euro olduğu Avrupa’da Lüksemburg’un uyguladığı asgari maaş 1687 euro olarak zirvede yer almaktadır. Avrupa ülkeleri içinde şu anda 1000 euro ve üzeri asgari ücret uygulaması yapan ülkeler İrlanda, Belçika, Hollanda, Fransa ve Almanya’dır. Avrupa’da en düşük asgari ücret verilen ülke ise Bulgaristan’dır ve bu listede son sırada yer almaktadır.

Avrupa Birliği Ülkelerinde Asgari Ücret Maaş 2023

Ülke B. Askeri Maaş € Net Askeri Maaş €
Lüksemburg 1,998 1,687
Hollanda 1,578 1,430
İrlanda 1,563 1,509
Belçika 1,562 1,216
Fransa 1,498 1,386
Almanya 1,498 1,102
Birleşik Krallık 1,395 1,332
ispanya 859 733
Slovenya 843 643
Malta 747 573
Yunanistan 681 577
Portekiz 677 587
Polonya 503 358
Estonya 500 483
Çek Cumhuriyeti 482 408
Slovakya 482 398
Hırvatistan 463 374
Macaristan 446 379
Letonya 432 347
Romanya 409 255
Litvanya 400 365
Bulgaristan 261 202

 

Yurtdışı İş İmkanları 2023 Yurtdışı İş Fırsatları

Sürekli olarak birbirine daha da kenetlenen bir dünyada globalleşme her geçen gün daha da artıyor ve artık günümüzde ülkeler birbirinden bağımsız hareket edemez hale geldiler. Ulaşımın ve iletişim araçlarının kolaylaşması ve seçeneklerin çoğalması insanların dünya üzerinde daha kolay bir dolaşıma sahip olması imkanını getirdi.

Günümüzde tüm dünya çapında insanlar daha iyi yaşam koşulları ve ekonomik imkanlar için ülkelerinden ayrılarak farklı ülkelerde iş ve yaşam imkanlarını değerlendirmek için yer değiştiriyorlar. Kişiler yurtdışı iş imkanlarını ve yurtdışı iş olanaklarını değerlendirmek için birçok ülkedeki seçenekleri değerlendiriyorlar. Bazı kişiler kalıcı olarak yurtdışına gitmek isterken bazıları ise geçici olarak yurtdışına gitmek istiyorlar. Yurtdışına iş için gitmenin çok farklı amaçları da olabiliyor. Kimisi birikim yapmak için giderken kimisi tecrübe için gidiyor.

Dünya çapında sayısız ülke yurtdışında iş ve yurtdışı çalışma fırsatları sunuyor. Amerika ve Kanada’dan tutun da Ortadoğu ve Afrika ülkelerine kadar pek çok ülkede yabancı şirketlerde ve Türk şirketlerde iş bulmak çalışmak mümkün.

Yurtdışında iş yapan Türk şirketlerde iş bulmak daha kolay

Türkiye’den yurtdışı iş için gitmek isteyen kişiler genellikle yurtdışında iş yapan Türk şirketleri tercih ediyorlar. Günümüzde yurtdışında çok farklı ülkelerde çok farklı kategorilerden iş yapan Türk şirketler mevcut. Söz konusu şirketler zaman zaman ihtiyaçları doğrultusunda Türkiye’den çok sayıda yurtdışı işçi ve yurtdışı eleman alımı yaparak yurtdışında çalışmak isteyen kişiler için güzel imkanlar sunuyorlar. İnşaat, gıda ve daha pek sektörde yurtdışında iş yapan Türk şirketler bünyesinde iş bulmak ve çalışmak mümkün.

Yabancı şirketlerde iş bulmak ve çalışmak mümkün

Diğer yandan yurtdışında yabancı şirketlerde iş bulmak ve çalışmak mümkün. Günümüzde sadece Türkçe bilen eleman çalıştıran sayısız yabacı şirket mevcut. Bunun yanında belirli yetkinliklere ve özelliklere sahipseniz yurtdışı iş yapan yabancı şirketlerde iş bulmanız ve çalışmanız daha kolay. Günümüzde sayısız ülkede yabancı şirketlerde çalışan Türk eleman ve işçi sayısı oldukça fazladır.

Yurtdışı iş imkanları için çok sayıda kaynak mevcut

Burada en önemli nokta yabancı dil. Yurtdışında iş arayan ve yurtdışı iş imkanlarından yararlanmak isteyen kişiler arasında yabancı dil bilgisi olan kişiler her zaman daha şanslı. Sadece yurtdışında iş yapan yabancı şirketler değil, Türk şirketler bünyesinde de yabancı dil bilen adaylar ön plana çıkıyor. Yurtdışında iş aramak için internet üzerinde sayısız kaynak da mevcut. Gerek Türk şirketler gerekse yabancı şirketler iş ilanlarını bu kaynaklar üzerinden yayınlayarak işçi ve eleman arıyorlar. Yabancı kaynaklar olarak monster, linkedin, total jobs gibi ilan siteleri mevcut. Türkiye’de ise yenibiriş, kariyer net, secret cv gibi yine çok sayıda kaynak mevcut.

Yurtdışına İşçi Arayan Türk Firmaları 2023

Yurtdışı iş imkanları ve yurtdışında çalışmak dendiğinde ilk akla gelen yöntem yurtdışına işçi ve eleman arayan firmalara iş başvurusu yapmaktır. Günümüzde yurtdışında iş yapan, yurtdışında pek çok farklı ülkeye Türkiye’den işçi arayan eleman götüren sayısız şirket mevcut. Bunlar içerisinde en önemli yeri farklı coğrafyalarda, farklı bölgelerde ve ülkelerde iş yapan inşaat projeleri üstlenen Türk inşaat firmaları alıyor.

Yurtdışına İşçi Arayan Türk İnşaat Firmaları

Yurtdışı iş imkanları ve iş olanakları kapsamında yurtdışına iş arama ve iş bulmak için adayların en fazla tercih ettiği şirketler yurtdışında farklı sektörlerde iş yapan Türk şirketler. Yurtdışında iş yapan, yurtdışına işçi arayan eleman götüren firmalar arasında en önemli yeri ise uzun zamandır Türk inşaat firmaları oluşturuyor.

Yurtdışında farklı ülkelerde altyapı, üstyapı ve daha pek çok çeşitli inşaat ve yapı projeleri üreten Türk inşaat şirketleri yurtdışına işçi arayan şirketler arasında ön plana çıkıyor, yurtdışında çalışmak isteyen yurtdışı işçi ve eleman adaylarına yurtdışı istihdam kapsamında yurtdışı iş imkanları sunuyor.

Yurtdışına İşçi Götüren Türk Şirketler

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Türk şirketler yurtdışında farklı sektörlerde iş yapıyorlar ve çalıştıkları sektörlerde yurtdışında çalışacak yurtdışı işçi ve yurtdışı eleman alımları gerçekleştiriyorlar. İnşaat sektörü yanında yurtdışına işçi ve eleman arayan Türk şirketler, üretim, bankacılık, gıda, hizmet, sanayi ve turizm gibi daha pek çok farklı sektörde iş yapıyor, söz konusu sektörlerde bünyelerinde çalışacak yurtdışına işçi ve eleman alımları yapıyor ve bu doğrultuda yurtdışı istihdam kapsamında iş imkanları sağlıyorlar.

Yurtdışına İşçi Arayan Türk Firmalar İş İlanları

Yurtdışına çalışmak istiyorsanız ve bu konuda harekete geçmeyi düşünüyorsanız bunu internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Yurtdışına işçi arayan Türk firmaları iş ilanlarına başta yerli kaynaklar olmak üzere yabancı kaynaklar üzerinde de ulaşabilir, ilgilendiğiniz sektördeki kendinize uygun gördüğünüz yurtdışı iş ilanlarına iş başvuru formu doldurarak yurtdışı iş başvurusu gerçekleştirebilirsiniz.

Yurtdışına iş yapan, yurtdışına işçi arayan eleman götüren Türk inşaat şirketlerinde çalışmak ve yurtdışı inşaat iş ilanlarını araştırmak isteyen adaylar da aynı yolu kullanabilirler.