Yurtdışı İş Olanakları

Yurtdışı İş İmkanları Yurtdışı İş Fırsatları

Sürekli olarak birbirine daha da kenetlenen bir dünyada globalleşme her geçen gün daha da artıyor ve artık günümüzde ülkeler birbirinden bağımsız hareket edemez hale geldiler. Ulaşımın ve iletişim araçlarının kolaylaşması ve seçeneklerin çoğalması insanların dünya üzerinde daha kolay bir dolaşıma sahip olması imkanını getirdi.

Günümüzde tüm dünya çapında insanlar daha iyi yaşam koşulları ve ekonomik imkanlar için ülkelerinden ayrılarak farklı ülkelerde iş ve yaşam imkanlarını değerlendirmek için yer değiştiriyorlar. Kişiler yurtdışı iş imkanlarını ve yurtdışı iş olanaklarını değerlendirmek için birçok ülkedeki seçenekleri değerlendiriyorlar. Bazı kişiler kalıcı olarak yurtdışına gitmek isterken bazıları ise geçici olarak yurtdışına gitmek istiyorlar. Yurtdışına iş için gitmenin çok farklı amaçları da olabiliyor. Kimisi birikim yapmak için giderken kimisi tecrübe için gidiyor.

Dünya çapında sayısız ülke yurtdışında iş ve yurtdışı çalışma fırsatları sunuyor. Amerika ve Kanada’dan tutun da Ortadoğu ve Afrika ülkelerine kadar pek çok ülkede yabancı şirketlerde ve Türk şirketlerde iş bulmak çalışmak mümkün.

Yurtdışında iş yapan Türk şirketlerde iş bulmak daha kolay

Türkiye’den yurtdışı iş için gitmek isteyen kişiler genellikle yurtdışında iş yapan Türk şirketleri tercih ediyorlar. Günümüzde yurtdışında çok farklı ülkelerde çok farklı kategorilerden iş yapan Türk şirketler mevcut. Söz konusu şirketler zaman zaman ihtiyaçları doğrultusunda Türkiye’den çok sayıda yurtdışı işçi ve yurtdışı eleman alımı yaparak yurtdışında çalışmak isteyen kişiler için güzel imkanlar sunuyorlar. İnşaat, gıda ve daha pek sektörde yurtdışında iş yapan Türk şirketler bünyesinde iş bulmak ve çalışmak mümkün.

Yabancı şirketlerde iş bulmak ve çalışmak mümkün

Diğer yandan yurtdışında yabancı şirketlerde iş bulmak ve çalışmak mümkün. Günümüzde sadece Türkçe bilen eleman çalıştıran sayısız yabacı şirket mevcut. Bunun yanında belirli yetkinliklere ve özelliklere sahipseniz yurtdışı iş yapan yabancı şirketlerde iş bulmanız ve çalışmanız daha kolay. Günümüzde sayısız ülkede yabancı şirketlerde çalışan Türk eleman ve işçi sayısı oldukça fazladır.

Yurtdışı iş imkanları için çok sayıda kaynak mevcut

Burada en önemli nokta yabancı dil. Yurtdışında iş arayan ve yurtdışı iş imkanlarından yararlanmak isteyen kişiler arasında yabancı dil bilgisi olan kişiler her zaman daha şanslı. Sadece yurtdışında iş yapan yabancı şirketler değil, Türk şirketler bünyesinde de yabancı dil bilen adaylar ön plana çıkıyor. Yurtdışında iş aramak için internet üzerinde sayısız kaynak da mevcut. Gerek Türk şirketler gerekse yabancı şirketler iş ilanlarını bu kaynaklar üzerinden yayınlayarak işçi ve eleman arıyorlar. Yabancı kaynaklar olarak monster, linkedin, total jobs gibi ilan siteleri mevcut. Türkiye’de ise yenibiriş, kariyer net, secret cv gibi yine çok sayıda kaynak mevcut.

Amerika’dan Güncel Notlar ve İş Fikirleri

Amerika'da girişim ve iş fikirleri

Covid-19 salgını sonrası Amerika’da yaşam normalleşirken birçok değişim de günlük yaşamda çok rahat bir şekilde görülüyor. Kısacası Covid-19 salgını sonrası hızlı bir dönüş var ve insanların hayatında alışverişten, elektrikli arabalara, metaverse’den iş gücüne pek çok değişim yaşanıyor. Aşağıda sizler için Amerika’dan güncel bazı notlar yer alıyor. ABD’de insanların gündeminde Covid-19 diye bir başlık kalmadı. Hayat tamamen normale dönmüş durumda. Açık havada maske takan neredeyse hiç kimse yok, kapalı alanlarda da maske takma zorunluluğu kaldırılmış durumda.

Elektrikli Araçlar Yaygınlaşıyor Gayrimenkul Fiyatları Katlanıyor

Elektrikli arabalar gittikçe yaygınlaşıyor. Önceden yollarda sadece Tesla görürdünüz, şimdi Lucid gibi yenilikçi markalara da sıklıkla rastlanmaya başlandı.

Türkiye’de de olduğu gibi, sağınız solunuz kripto para borsalarının reklamlarıyla dolu. Eskiden Silikon Vadisi şirketlerinde çalışmak modayken, şimdi nitelikli işgücü Crypto.com gibi şirketlere transfer oluyor, çünkü bu şirketlerde en az 2 kat maaş alıyorlar.

Metaverse sokakta çok yaygın konuşuluyor. Facebook’un (Meta) sahibi olduğu Oculus markasının ürettiği VR gözlükleri çok satıyor. Metroda insanların bu gözlükle oturduklarına şahit olabiliyorsunuz.

Popüler bölgelerde gayrimenkul fiyatları önceki yıllardaki yükseliş seyrine kıyasla çok daha hızlı artış gösteriyor. Los Angeles’ın popüler bölgelerinde 5 yıl önce 20 milyon Dolar olan evler, şu anda 40 milyon Dolar seviyesine çıkmış durumda. Bu durumun meydana gelmesinde Covid-19 ve sonrasında 7%’ye yükselen enflasyon da etkili olmuş görünüyor.

Son 2 yıl boyunca sıkıntı çeken insanlar şu anda bir tüketim çılgınlığı yaşıyor. Tedarik zincirleri talep patlamasına cevap veremiyor. Best Buy’a gidiyorsunuz, rafların yarısı boş. Lüks saat markalarının butiklerine gidiyorsunuz, siparişinizin 1.5 – 2 yıl sonra teslim edilebileceğini söylüyorlar.

Türkiye’de ve çevremizdeki ülkelerde olup bitenler halen ABD halkının zerre kadar ilgisini çekmiyor. Biz Türkiye’de gece gündüz TV’de “Amerika” kelimesini işitirken, ABD halkı halen çok yerel bir yaşam sürüyor. CBS, NBC, Fox gibi TV network’lerde hayat halen sadece ABD’de olup bitenlerden ibaret. Dolayısıyla averaj bir Amerikan evinde bölgemiz için herhangi bir merak bulunduğunu düşünmeyin.

Amerika’da Girişim İçin Bazı İş Fikirleri

Aşağıda yer alan tespitler ve açıklar yurtdışı girişim için bazı iş fikirleri verebilir;

Halı | Beverly Hills ve Bel Air malikanelerine İran kökenli iş adamları sadece İran halısı satıyor. Los Angeles’ın meşhur Melrose bulvarında Türk halısı satan bir showroom bulunmuyor.
Ben Soleimani ve Mansour bulvara damgasını vurmuş.

Takı | Kuyumcukent ve Kapalıçarşı gibi noktalarda takı / aksesuar ticaretinde ölçek yakalamış markalarımızdan herhangi birinin ABD’nin Kay Jewelers benzeri takı / aksesuar zincirlerine tedarikçi olduğunu duymadım. Walmart gibi büyük perakende zincirlerinde de Ürdün’de üretilmiş takı ve aksesuarlar satılıyor. New York’un meşhur Diamond District’inde dolaşırken kulağınıza Türkçe konuşan kişilerin sesi geliyor fakat sayıları çok sınırlı. Bölge İsrailli’lerin ve Ermeni’lerin kontrolünde. Diamond District’te mağaza açmayı başarabilmiş tek Türk markamız Zen Diamond. Kendilerini bu vesileyle tebrik ediyorum.

Alkollü Mendil | Restoranlarda genellikle Çin’den ithal edilen ‘alkollü mendiller’ servis ediliyor. Türkiye’de kullanmaya alışık olduğumuz Eyüp Sabri Tuncer, Uni gibi firmalarımızın ürettiği kokulu kolonyalı ıslak mendillere ABD’de herhangi bir popüler restoranda denk gelmiyorsunuz.

Mobilya | Williams-Sonoma, Home Depot gibi perakende zincirlerinde İnegöl’de üretilmiş ‘Made in Turkey’ damgalı herhangi bir ev mobilya ürününe denk gelmiyorsunuz.

Zeytinyağı | Süpermarketlerde Yunanistan’da üretilmiş, Yunan halkının tüketemeyeceği kadar düşük kalitede zeytinyağları satılıyor. Whole Foods, Trader Joe’s gibi perakende zincirlerinde enfes Türk zeytinyağlarımızı göremiyorsunuz.

Soda | ABD halkının İtalyan ürünlerine duyduğu sempatiyi kabul etmekle birlikte, tüm restoranlarda suya alternatif olarak sadece İtalya’da üretilmiş San Pellegrino sodalarının satılıyor olmasını bizim beceriksizliğimiz olarak nitelendiriyorum. Beypazarı ve Uludağ gibi şirketlerimiz ABD’de fabrika kurup, Türkiye’den know-how taşıyarak, Batı’nın kulağına hoş gelecek yen markalar yaratarak giriş yapabilirdi. Hamdi Ulukaya’nın Chobani hikayesi bundan pek farklı değil. Bir Türk girişimci olarak ‘Yunan yoğurdu’ temasıyla, Türkçe karakterler içermeyen bir markayla ABD’de fırtınalar estiriyor. Walmart gibi zincirlerde yoğurt reyonunda en yüksek fiyatlı ürünler Chobani’ye ait.

Tekstil | Tekstil halen iki kutup arasında sıkışmış durumda. Ya kalite için İtalyan / Fransız markalara gitmelisiniz. Ya da ucuzluk için Çin’de / Hindistan’da üretilmiş ürünlere yönelmelisiniz. Orta segmentte halen boşluk var. ABD halkı hangi outlet’e gitse aynı markaları görmekten bunalmış ve seçeneksizlikten sıkılmış durumda. Biz Türkiye’de orta segmentte marka çeşitliliği bakımından çok başarılıyız.

Yurtdışında İş Bulma ve Çalışma İçin İpuçları

Yurtdışında iş arama ve iş bulma için ipuçları.

Yurtdışında iş arama ve iş bulmak için kullanılabilecek çok fazla yol var. Söz konusu bu yolları ve ipuçlarını kullanarak sizler de yurtdışı iş imkanlarından ve iş olanaklarından faydalanma şansı yakalayabilir, global ölçekli uluslararası iş yapan şirketlerde çalışma imkanı bulabilirsiniz. Peki yurtdışında iş arama ve iş bulma sürecinde nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Yurtdışı şirketlerde iş ararken ve iş görüşmesi yaparken hangi yolları kullanabilirsiniz?

İdeal Bir Aday Olduğunuzu Gösterin

HR Dive’dan Tess Taylor yurt dışından işe alım yapılacak ideal adaylarda olması gerekenleri şöyle sıralıyor: Zihinsel ve duygusal olarak stabil olmak, değişime istekli ve farklı kültürlere karşı hassas olmak. Güçlü sosyal becerilere sahip ve farklı fikirlere saygılı olmak. İyi bir espri anlayışına sahip olmak.  Bu beklentiler aslında hemen hemen tüm firmaların ortak beklentileri. Bunların hepsi sizde olabilir. Ancak, görüşmeye davet edilebilmeniz için işe alımcının bunlara sahip olduğunuzu anlaması gerekior. Bunun için, sizin hakkınızda bir fikir sahibi olabileceği özgeçmişinizi, ön yazınızı ve sosyal medya profilinizi somut örneklerle bu doğrultuda düzenlemelisiniz.

Özgeçmişinizi ve Kapak Yazınızı Özelleştirin

Özgeçmişinizi ve ön yazınızı hazırlarken en temelde dikkat etmeniz gereken iki kriter; başvuracağınız pozisyon için aranan özellikler ve firmanın sahip olduğu vizyon. Bu ikisini bir araya getirerek elinizdekileri yeniden yazmalısınız.  İşe alımcılar, toplamda birkaç sayfa olan özgeçmişinizde ve ön yazınızda gramer ya da yazım hatası görmeyi hoş karşılamayacaktır.

Bunun yanı sıra, daha sofistike kelimeler seçmeli ve aynı kelimeleri çok kez tekrarlamak yerine başvurunuza göre anahtar kelimeler kullanmalısınız. Çünkü iş verenlerin yüzde 40’ı ATS (Applicant Tracking System) denen ve iş ilanındaki anahtar kelimelerle sizin özgeçmişinizi eşleştiren bir yazılım kullanıyorlar ve özgeçmişlerin yüzde 75’i hiçbir zaman gerçek bir insan tarafından görülmüyor. Eğer daha önce hiç bu şekilde bir özgeçmiş ve ön yazı hazırlamadıysanız ya da kontrol ettirmediyseniz profesyonel bir destek almanızı öneririm. Çünkü, görüşmeye davet edilebilmeniz için elinizdeki en sağlam araçlar bunlar olacak.

İş Bulmak İçin Bağlantılarınızdan Yararlanın

Yapılan yeni bir araştırma pozisyonların yüzde 85’inin bağlantılar yoluyla kapandığını gösteriyor. Fakat şunu anlamak gerekiyor: Bağlantı kurmak çok insanla tanışmak anlamına gelmez. Bağlantı kurmak, çok iyi bağlantıları olan ve sizi çok iyi bağlantıları olan diğer kişilere referans göstermeye istekli kişilerle tanışık olmak demektir.

Şu an firmaların yüzde 63’ü Çalışan Referans Sistemi kullanıyor. İşe alımcılar bu sistem üzerinden gelen başvurular sayesinde işe alım süresini yüzde 50 oranında azaltıyor. Ayrıca, çalışmalar referans sistemi üzerinden işe alınan adayların istifa etme oranının yüzde 23 daha az olduğunu gösteriyor (“4 Reasons Why an Employee Referral Program May be Your Best Recruiting Tool”). Bu sebeplerle firmalar çalışanlarını bu sistemi kullanmaları için teşvik ediyor hatta ödüllendirmeye bile gidiyor. Tüm bunlardan ötürü, eğer özgeçmişiniz referans yoluyla firmaya ulaşırsa dikkat çekme ihtimaliniz çok daha yüksek. Şu an dünya üzerindeki işlerin yüzde 77’si Linkedin üzerinden ilan ediliyor. İş başvurusu yaptıktan sonra işe alımcıya mesaj göndererek başvurunuz hakkında kısaca bilgi vermek de sizin başvurunuzu daha görünür kılacaktır.

Firmaların Global Yeni Mezun Programlarına Katılın

Pek çok global firma, çalışanlarını lider olarak yetiştirmek ve onlara daha geniş bir bakış açısı sunmak için birkaç yıllık yeni mezun programları oluşturmuş durumda. Bu program dahilinde çalışanlar, çalışmanın bir kısmını Türkiye’de bir kısmını firmanın başka bir ülkedeki ofisinde tamamlıyorlar. Şu an Daikin’in Belçika ofisinde Ürün Sorumlusu olarak çalışmakta olan Ömer Adışen kariyer yolculuğuna bu tür bir programla başlamış: “Daikin Türkiye, Daikin Avrupa genel merkezine gönderip yetiştirmek üzere management trainee programı başlatmıştı. 4 ay süren sürecin son aşamasında Daikin Avrupa, Daikin Türkiye ve bazı diğer şirketlerin üst düzey yöneticilerinin oluşturduğu jüri karşısında sunum ve mülakattan sonra yurt dışına gönderilecek 2 kişiden biri olarak seçildim.” Adışen, programı tamamladıktan sonra da oradaki pozisyonları değerlendirmiş ve Belçika’da çalışmaya devam etmiş.

Akıcı Bir İngilizce Önemli

Adışen  “Çok iyi derecede İngilizce olmazsa olmaz, çoğu zaman yerel dili bilmek işe alınmanızda avantaj sağlayabilir, bazen de bu zorunlu olabilir. Brüksel’de 2 resmi dil konuşulduğu için, AB kurumları ile çalışan şirketler veya Avrupa genel merkezi olan şirketler dışında, İngilizce’nin yanında Fransızca ve Felemenkçe’den en az birini bilmeden işe girebilmek çok zor.” diyor.  “Programın ilk etabında Belçika’nın küçük bir şehri olan Ostend’deki fabrikada çalışırken Felemenkçe bilmediğim için biraz sıkıntı çektiğimi söyleyebilirim. Çünkü çalışanların yüzde 90’ı yerel halktandı. Şu an Brüksel ofisinde 30’dan fazla milletten insanın çalıştığı bir ortamda bulunduğumdan problem yaşamıyorum. Farklı kültürlerden insanlarla çalışmak eğlenceli ve ufuk açıcı.”

Şu websitesine de göz atarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz: Working Abroad in Construction Companies

Yurtdışında Eğitim Alabilirsiniz

QS Global Employer Survey Report’a göre, dünyada her 10 işverenden 6’sı uluslarası öğrencilik deneyimine ekstra önem veriyor ve yüzde 80’i özellikle yurt dışında okumuş olan aday aradıklarını söylüyor. H&M’in İsveç ofisinde Proje Kontrolörü olarak çalışan Fahri Burak Aydın öğrenciyken Uppsala Üniversitesi’nde Erasmus programına katılmış. Lisanstan sonra ise Uppsala Üniversitesi’nde İş ve Yönetim yüksek lisansına kabul almış. “Mezun olduktan sonra iş bulmak için yüksek lisans yeterli oldu.” diyor. “Okul bittikten hemen sonra iş buldum. Fakat iş aramaya okul bitmeden önce başladım. 4 ay boyunca belki 100 şirkete başvurdum.”

Google’ın New York ofisinde Kıdemli Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan Alper Güngörmüşler, Trinity College’da Bilgisayar Bilimi üzerine yüksek lisans yapmış. Tezini yazarken danışmanı aracılığıyla küçük bir start-up firmasında çalışmaya başlamış. Güngörmüşler “Bu işte çalışmamı sağlayan, yüksek lisans sayesinde hak kazandığım bir yıllık ekstra vize oldu.” diyor. Kısa bir süre sonra Google bu start-up firmasını satın almış ve o da Amerika ofisinde çalışmak üzere Google’da işe alınmış.  “İş bulmanın en sıkıntılı kısmı çalışma vizesi mevzusu. Transfer vizesi alana kadar 1 yıl İrlanda’daki Google ofisinden çalışmaya devam ettim.” diyor.

Spesifik Alanlarda Uzmanlaşın

Güngörmüşler, 3D ses üzerine çalışıyor ve firmaların vize ve çalışma izni konusunda sponsor olmaları için adaylara niş bir alanda uzmanlaşmayı öneriyor: “Google’da işe alınmamda yeterince niş bir markette olmamın etkisi olmuş olabilir. 3D ses yapan sayılı yer vardı o zamanlar, hâlâ öyle. Spesifik skillset olduğu için çok fazla ilgilenen kişi de yok bu alanla. Klasik işlerle uğraşanların hepsi özellikle başlangıçta aynı oluyor. Öyle olunca, yurt dışından bir firmanın seni getirmesi için özel bir nedeni olmuyor.”

Groupon’un İrlanda ofisinde Veri Analisti olarak çalışan Eda Emeklioğlu adaylara benzer bir tavsiyede bulunuyor: “Birkaç farklı sektörde iş deneyimindense tek bir şey üzerinde uzmanlaşın. Hatta mümkün olduğunca niş bir alan seçin. İnternet sektöründe veri analizi, ilaç sektöründe pazarlama gibi.” “İrlanda’da yaşayan birini değil de beni tercih etmelerini başvurduğum alanla ilgili olan deneyimime ve yüksek lisansıma bağlıyorum. Başvurduğunuz ülkede kolay bulamadıkları bir yeteneğin olmalı. Örneğin Türkçe isteyen ilanlar yurt dışında niş bir alana giriyor. Adaylara Türkçe bilgilerini kullanacakları, Türk pazarında çalışılan işlere başvurmalarını tavsiye ediyorum.”diye ekliyor.

Reddedilme Konusunda Hazır Olun ve Buna Alışın

Mümkün olduğunca çok ilana başvuru yapmanız gerekeceği için çok sayıda “We regret to inform you that…” ile başlayan mail alacaksınız. Bu moralinizi bozmasın çünkü kesinlikle yetersiz olduğunuz anlamına gelmez. Belki o pozisyon için o ülkede yaşayan ya da şirket içinden birini düşünüyorlardır. Emeklioğlu “Mezun olduğumdan beri düzenli olarak yurtdışı iş imkanlarına bakıyordum fakat ilk birkaç sene başarılı olamadım çünkü yeni mezun olarak beni almaları için yeterince ikna edici olamıyordum.” diyor. “Benzer sektörde 3-4 senelik deneyim ve yine aynı alanda yüksek lisanstan sonra buldum. Başlardaki reddedilmeler can sıkıcı olabiliyor ancak onlar da mülakat deneyimi sağladı.”

Groupon’dan önce Almanya’dan da bir teklif almış ve teklifi kabul etmesine rağmen firma çalışma izni çıkarmayı başaramadığı için iptal olmuş. Sabırlı olmak ve motivasyonunuzu yitirmemek bu süreçte çok önemli. Emeklioğlu adaylara şunu tavsiye ediyor: “İlanlara başvurmaktan ve mülakatlardan korkmayın. Birçok insan yetersizim diye başvurmuyor, çok seçici oluyorlar. O ilana başvuran insanların çoğunun yetenekleri sizden eksik olabilir, mümkün oldukça çok başvuru yapmaktan çekinirseniz iş bulamazsınız, bırakın onlar sizi elesin, siz kendinizi elemeyin.”

Uluslararası Şirketlerle Çalışmayı Düşünün

PwC’nin “Global Mobility 2020” raporuna göre, yıllık uluslarası görevlendirmeler 2020’ye dek yüzde 50 artacak. Son 10 yıldaysa yüzde 25 artmış durumda.

SONY firmasının EMEA Ücret ve Ödüllendirme Müdürü olarak eş zamanlı İsveç ve İspanya ofislerinde çalışan Hakan Şahin, Türkiye ofisinden 2015’te transfer olmuş. Transfer olmayı düşünenler için öncelikle global bir firmada ve mümkünse direkt yöneticilerinin yabancı olduğu bir organizasyonda çalışmalarını öneriyor ve “Sonrası network.” diyor:

“Daha önce Kanada’da Exchange programına katılmıştım. Türkiye’deki aşırı stresli iş hayatı ve İstanbul trafiği zamanla tekrar yurt dışını düşünmeye yönlendirdi. Karar verdikten sonra tavsiyelere uyup global bir firmada iş aramaya başladım ve Sony İstanbul ofisinde iş buldum. Herkesin dediği şey aslında çok doğru, yurt dışında çalışmak istiyorsanız en kısa yol aynı şirket içinde yurt dışına transfer.”

Transfer için beklemeniz gerekebilir. Bu süreçte uygun pozisyonun açılmasını beklemek yetmiyor. İletişim ağınızı genişletmeli, yurt dışı süreçlerinde de aktif rol oynamalı ve görünür olmalısınız. Şahin, yaklaşık 2,5 yılın sonunda transfer olmuş:“ Benim pozisyonumun neredeyse aynısı yurt dışında açıldı. Transfer olurken aynı zamanda yurt dışında bir ekip de kurdum. Bu sebeple henüz çalışma iznim tam çıkmamışken bile İspanya’ya gidip ekip için adayları mülakata aldım.”

Şahin, transfer konusunda yaşadığı zorluklardan bahsederken, en zor olanın eşyaları taşıma konusundaki bürokratik işlemler olduğunu söylüyor. Ayrıca İspanyolca bilmemekten kaynaklı vergi dairesinde vücut dili ile bazı doküman işlerini halletmesi gerekmiş.

Mülakat İçin Çok Çalışın ve Hazır Olun

Adışen “Türk vatandaşı olarak yurtdışında çalışmak için çalışma izini almamız gerektiğinden CV’nizin ve mülakat performansınızın üst düzey olması gerekiyor ki sizi işe almak isteyen şirket çalışma izni sürecini göze alıp sizi diğer adayların arasından seçsin.” diyor.  Mülakat teklifi aldığınızda öncelikle yapmanız gereken şirket kültürüne dair sosyal medya üzerinden iyi bir araştırma yapmanız ve buna hazırlıklı olmanız.

Call to Carrer’ın kurucusu ve kariyer koçu Cherly Palmer, asıl mülakattan önce arkadaşınızla pratik yapmanızı ve bunu kayda almanızı öneriyor (“7 Tips To Nail A Skype Interview” son güncelleme 9 Nisan, 2013). Ben bu mülakat simülasyonunu bir kariyer danışmanı ya da İK profesyoneliyle yapmanızı öneriyorum, en azından bir kez. Teknik aksaklık yaşamamak için ekipmanlarınızı birkaç saat önceden kontrol edin ve görüşme esnasında bir sorun olursa bunu hemen belirtin. Özgeçmişiniz, sormak ve söylemek istedikleriniz önünüzde açık olsun. Tabii olduğu gibi kağıttan okumayın.

Arka planınızın sade olmasına dikkat edin. Giyim konusundaysa tıpkı yüz yüze bir mülakata hazırlanır gibi hazırlanın. Mülakat sonrası 24 saat içinde işe alımcıya kendinizi hatırlatmak için mail atın ve görüşmede söz ettiği hangi noktalarda kendinizi pozisyona uygun gördüğünüzü yazın ve teşekkür edin.

Yurtdışı İş İmkanları 2023 Yurtdışı İş Fırsatları

Sürekli olarak birbirine daha da kenetlenen bir dünyada globalleşme her geçen gün daha da artıyor ve artık günümüzde ülkeler birbirinden bağımsız hareket edemez hale geldiler. Ulaşımın ve iletişim araçlarının kolaylaşması ve seçeneklerin çoğalması insanların dünya üzerinde daha kolay bir dolaşıma sahip olması imkanını getirdi.

Günümüzde tüm dünya çapında insanlar daha iyi yaşam koşulları ve ekonomik imkanlar için ülkelerinden ayrılarak farklı ülkelerde iş ve yaşam imkanlarını değerlendirmek için yer değiştiriyorlar. Kişiler yurtdışı iş imkanlarını ve yurtdışı iş olanaklarını değerlendirmek için birçok ülkedeki seçenekleri değerlendiriyorlar. Bazı kişiler kalıcı olarak yurtdışına gitmek isterken bazıları ise geçici olarak yurtdışına gitmek istiyorlar. Yurtdışına iş için gitmenin çok farklı amaçları da olabiliyor. Kimisi birikim yapmak için giderken kimisi tecrübe için gidiyor.

Dünya çapında sayısız ülke yurtdışında iş ve yurtdışı çalışma fırsatları sunuyor. Amerika ve Kanada’dan tutun da Ortadoğu ve Afrika ülkelerine kadar pek çok ülkede yabancı şirketlerde ve Türk şirketlerde iş bulmak çalışmak mümkün.

Yurtdışında iş yapan Türk şirketlerde iş bulmak daha kolay

Türkiye’den yurtdışı iş için gitmek isteyen kişiler genellikle yurtdışında iş yapan Türk şirketleri tercih ediyorlar. Günümüzde yurtdışında çok farklı ülkelerde çok farklı kategorilerden iş yapan Türk şirketler mevcut. Söz konusu şirketler zaman zaman ihtiyaçları doğrultusunda Türkiye’den çok sayıda yurtdışı işçi ve yurtdışı eleman alımı yaparak yurtdışında çalışmak isteyen kişiler için güzel imkanlar sunuyorlar. İnşaat, gıda ve daha pek sektörde yurtdışında iş yapan Türk şirketler bünyesinde iş bulmak ve çalışmak mümkün.

Yabancı şirketlerde iş bulmak ve çalışmak mümkün

Diğer yandan yurtdışında yabancı şirketlerde iş bulmak ve çalışmak mümkün. Günümüzde sadece Türkçe bilen eleman çalıştıran sayısız yabacı şirket mevcut. Bunun yanında belirli yetkinliklere ve özelliklere sahipseniz yurtdışı iş yapan yabancı şirketlerde iş bulmanız ve çalışmanız daha kolay. Günümüzde sayısız ülkede yabancı şirketlerde çalışan Türk eleman ve işçi sayısı oldukça fazladır.

Yurtdışı iş imkanları için çok sayıda kaynak mevcut

Burada en önemli nokta yabancı dil. Yurtdışında iş arayan ve yurtdışı iş imkanlarından yararlanmak isteyen kişiler arasında yabancı dil bilgisi olan kişiler her zaman daha şanslı. Sadece yurtdışında iş yapan yabancı şirketler değil, Türk şirketler bünyesinde de yabancı dil bilen adaylar ön plana çıkıyor. Yurtdışında iş aramak için internet üzerinde sayısız kaynak da mevcut. Gerek Türk şirketler gerekse yabancı şirketler iş ilanlarını bu kaynaklar üzerinden yayınlayarak işçi ve eleman arıyorlar. Yabancı kaynaklar olarak monster, linkedin, total jobs gibi ilan siteleri mevcut. Türkiye’de ise yenibiriş, kariyer net, secret cv gibi yine çok sayıda kaynak mevcut.